Šta sve treba da znate ako ste novi vlasnik psa?

Ukoliko ste odlučili da usvojite ili kupiti psa i nemate iskustva sa odgajanjem ovih umiljatih stvorenja, potrebno je da se edukujete i pripremite svoj dom prije nego što se odlučite na ovaj korak.
Vodič za nove vlasnike pasa.

vodic za nove vlasnike pasa montvet

Posjeta veterinaru

Jedan od najbitnijih koraka je da pronađete odgovarajućeg veterinara i zakažete svoj prvi kompletan pregled. Odaberite veterinara kojem je medicina pasa uža stručna oblast, koji koristi ažurne vakcine, dostupan je za hitne slučajeve i nalazi se na prihvatljivoj distanci od vašeg doma.

Neki od prvih stvari koje treba da uradite za svog psa su:

Odlazak na prvi pregled kod veterinara

Više od 20 godina iskustva smo uz vas i vaše ljubimce. Razumijemo kako vaše potrebe i tako i potrebe vaših ljubimaca i tu smo kada je to najpotrebnije.

Priprema doma

Razmotrite u kakvom okruženju će vaš novi ljubimac živjeti i u skladu sa tim prilagodite prostor njegovim potrebama.

Jedna od prvih stvari na koju je potrebno da obratite pažnju je da pregledate svoj dom iz pseće perspektive i sklonite sve opasne supstance ili predmete koje mogu biti u domašaju njegovih šapa i blokirate nesigurna područja ili kutke u kojima nećete moći da dođete do svog novog ljubimca.

Drugo, nabavite sve potrebne stvari sa LISTE koje će vašem psu omogućiti normalno funkcionisanje i uživanje u vašem domu.

Treće napravite kutak samo za njega u kojem će on moći da uživa i osjeti da je dio vaše porodice.

Šta je vašem psu sve potrebno:

Ishrana

Pas spada u mesojede. Hranu za psa birate u zavisnosti od njegove veličine, starosti, aktivnosti kao i zdravstvenog stanja.

Vodic novi vlasnik psa montvet 5.jpg

Koliko hrane je dovoljno?

Uvijek pročitajte preporuke proizvođača. Količina hrane koju treba da obezbijedite, zavisi i od veličine, nivoa aktivnosti, fiziološkog stanja i zdravlja vašeg psa.

Broj obroka s obzirom na uzrast psa:

  • Od početka nuđenja hrane do prestanka sisanja (obično dva mjeseca):  4-6 obroka na dan
  • Od dva do tri mjeseca:  5-6 obroka na dan na svaka 3 sata
  • Od četiri do šest mjeseci:  4-5 obroka na dan
  • Preko šest mjeseci:  3 obroka na dan ( u zavisnosti od rase )
  • Od devetog mjeseca:  1- 2 obroka na dan

Savjeti za hranu

Kombinovanjem vlažne i suve hrane vašem psu omogućićete izbor i raznovrsnost. Najbitnije je da je hrana kvalitetna i uravnotežena i prilagođena potrebama i ukusima vašeg ljubimca.

Savjeti za vodu

Psima je bitno obezbijediti pristup vodi, posebno prilikom šetnji.

Naša preporuka

Zdravlje

Vodic novi vlasnik psa montvet 12.jpg

Sterilizacija/Kastracija

Sterilizacija pasa je uobičajeni naziv za opisivanje hirurške procedure poznate kao ovariohisterektomija ili ovarioektomija. Ovaj hiruški zahvat vrši se rutinski u veterinarskim ambulantama i životinje već nekoliko dana nakon zahvata mogu voditi normalan život. Zahvat je najbolje sprovesti prije prvog ciklusa ženke, u periodu od 5-6 mjeseci. Za velike rase pasa, zbog povećane vjerovatnoće razvoja ortopedskih problema i razvoja tumora, preporuka je sterilizaciju obaviti nakon 12 mjeseci. Kod muških pasa zahvat se može obaviti u periodu između 8-12 mjeseci. Nakon zahvata životinje ne mijenjaju narav niti karakter, te zahvat nije ni na koji drugi način za nju štetan.

Vodic novi vlasnik psa montvet 6.jpg

Vakcinacija

Nakon što je štene očišćeno od parazita, sa 6-8 nedelja treba ga prvi put vakcinisati protiv zaraznih bolesti. Vakcine koje se danas koriste su polivalentne, što znači da se obavlja vakcinacija protiv više bolesti, a najčešće su to Štenecak, Hepatitis, Leptospiroza i Parvoviroza. Nakon 3-4 nedelje, štene se revakcinise prvi put. Nakon toga za 4 nedelje se radi busterizacija jos jednom vakcinom. Kad se to obavi zaštita traje 1 godinu. Vakcina protiv bjesnila i mikročipovanje se rade od 3. mjeseca starosti po našem zakonu u dogovoru sa veterinarom. Odraslog psa nedjelju dana nakon čišćenja od parazita treba vakcinisati protiv zaraznih bolesti, pa nakon mjesec dana vakcinisati protiv bjesnila i mikročipovati. Važno je štence izolovati, izbjegavati šetnje po parkovima i ulicama, do završetka programa vakcinacije i potpunog razvoja imunog sistema.

Vodic novi vlasnik psa montvet 11.jpg

Čišćenje od buva i krpelja

Buve kod pasa predstavljaju najčešće i najdosadnije spoljašnje parazite. Postoje različite vrste zaštite od spoljnih parazita u vidu ampula, tableta, ogrlica i sprejeva koje eliminišu buve i pružaju im zaštitu od buva i krpelja. Spot on preparati su najpopularniji, sadržaj ampule nanosi se direktno na kožu od vrata ka repu. Pružaju zaštitu tokom 4 nedjelje. Prema uputstvu proizvođača, ljubimac se ne smije kvasiti ili kupati što je glavni nedostatak ovih preparata. Iz ovog razloga znatno pouzdaniji način zaštite primjena tableta I ogrlica. Ukoliko se desi da se buve pojave u vašem domu potrebno je da se detaljno usisaju podovi, prostirke, jastuci, namještaj, tepisi, a zatim tretirati domaćinstvo odgovarajućim sredstvom protiv buva.

Vodic novi vlasnik psa montvet 7.jpg

Čišćenje od unutrašnjih parazita

U pravilu se štene uzima od majke sa 6-8 nedelja starosti. Kontrola parazita važna je kako za samog ljubimca tako i za vlasnike. Bolesti koje izazivaju paraziti variraju od trivijalnih, do vrlo teških, za život opasnoh stanja. Takođe brojni paraziti posjeduju zoonotski potencijal. Prvih 6 mjeseci života neophodno je praktikovati program za štence, pri čemu se svakog mjeseca vrši dehelmintizacija. Nakon 6 mjeseci, ljubimci se prebacuju na program za odrasle (svaka 3 mjeseca).

Njega

Vodic novi vlasnik psa montvet 3.jpg

Četkanje i šišanje krzna

U zavisnosti od tipa i dužine dlake psi se moraju redovno češljati i trimovati ili šišati. Svaki kućni ljubimac je jedinstven, pa je tako jedinstvena i njega dlake kod pasa. Potrebe održavanja krzna zavise od rase psa. Neke rase pasa imaju duplo krzno, odnosno spoljašnju dlaku i poddlaku i zato je važno da ne zanemarite poddlaku, jer može doći do nekih zdravstvenih komplikacija (npr. bakterijska infekcija kože, infekcija kože koju mogu izazvati paraziti, hejlecijeloza (šetajuća perut), šuga…

Vodic novi vlasnik psa montvet 1.jpeg

Skraćivanje noktiju

Kao i vaši nokti, nokti vašeg psa stalno rastu. Preci vašeg psa su prirodno trošili nokte za vrijeme trčanja, lova ili češanja. Budući da vaši kućni ljubimci provode većinu svog vremena u zatvorenom prostoru ili trče po mekim površinama, poput travnjaka, njihovi nokti se jako malo troše. Ukoliko vodite vašeg psa u redovne šetnje po tvrdim površinama, poput trotoara, to će im pomoći da se nokti prirodno troše tj. skrate, ali možda to neće biti dovoljno da budu kratki koliko je to potrebno.

Vodic novi vlasnik psa montvet 13.jpg

Kupanje

Jedino rešenje za sprečavanje bakterija i drugih mikroorganizama kod pasa je redovno kupanje. Takođe, kupanjem uklonićete nečistoću koja se zadržava na dlaci i raznosi po kući, smanjićete linjanje svog ljubimca, manja je mogućnost alergijskih reakcija, a kupanjem se održava dobro zdravlje krzna i kože. Idealna rutina kupanja svakog psa je jedinstvena, a opšte pravilo je da svog psa kupate jednom mjesečno. Međutim, ovo treba prilagoditi rasi, načinu života, ali i tome ukoliko postoje nekakvi zdravstveni ili kožni problemi.

Vodic novi vlasnik psa montvet 3.jpg

Održavanje higijene zuba

Pravilnom njegom zuba i desni sprečavate da pas dobije kamenac, zadah, ali i da se problemi prenesu na jetru, srce i bubrege. Loša vijest je da su dentalni problemi kod kućnih ljubimaca vrlo čest problem. Dobra vijest je ta da su u pitanju problemi čiji je nastanak moguće izbeći, ako se posvetite preventivi i redovnoj njezi zuba i desni vašeg kućnog ljubimca. Bilo bi dobro da sa redovnim pranjem zuba počnete što ranije, a najkasnije između šestog i devetog mjeseca. Ovo je period kada se kod vašeg ljubimca mliječni zubi zamjenjuju stalnim zubima i ako tada započnete sa preventivnim djelovanjem, mogućnost da oboli od nekog dentalnog oboljenja je svedena na minimum. Vaš ljubimac će se uz pravilan tretman, brzo priviknuti na redovno pranje zuba i to će mu postati rutina.

Najbitije što treba da zapamtite o brizi vašeg psa:

#1

Hranite svog psa zdravom i kvalitetnom hranom

#2

Izaberite odgovarajuće posude za hranu i činije za vodu

#3

Vodite vašeg psa svaki dan u šetnju i omogućite mu da redovno vježba i istražuje prirodno okruženje

#4

Četkajte svog psa redovno

#5

Kupajte psa jednom mjesečno i održavajte higijenu

#6

Redovno skraćujte nokte vašeg psa

#7

Uživajte u igranju sa vašim ljubimcem i redovno odvojite vrijeme za maženje i zabavne aktivnosti

#8

Psi obožavaju da uče i da nam ugode, pa svog mezimca trenirajte i naučite nekim komandama koje će vama i njemu značiti u komunikaciji.

#9

Obezbijedite svom psu kutak i udoban krevetić za dobar san

#10

Imajte ukusne poslastice i nagradice pri ruci

#11

Kupite kvalitetan povodac i ogrlicu za vašeg psa i uživajte u šetnjama

#12

Perite mu zube i održavajte redovno higijenu svom ljubimcu

#13

Pronađite dobrog veterinara i vodite računa o zdravlju svog psa

#14

Čipujte svog psa i osigurajte njegovu bezbjednost

#15

Učinite svoj dom bezbjednim i omogućite svom ljubimcu komotan prostor za boravak