Šta sve treba da znate ako ste novi vlasnik mačke?

Ukoliko ste odlučili da usvojite ili kupite macu, a nemate iskustva sa odgajanjem ovih divnih stvorenja, potrebno je da se edukujete i pripremite svoj dom prije nego što se odlučite na ovaj korak.
Vodič za nove vlasnike mačaka.

vodic za nove vlasnike macaka

Posjeta veterinaru

Jedan od najbitnijih koraka je da pronađete odgovarajućeg veterinara i zakažete svoj prvi kompletan pregled. 

Ovaj pregled uključuje:

Montvet veterinarska ambulanta

Više od 20 godina iskustva smo uz vas i vaše ljubimce. Razumijemo kako vaše potrebe, tako i potrebe vaših ljubimaca i tu smo kada je to najpotrebnije.

Priprema doma

Razmotrite u kakvom okruženju će vaš novi ljubimac živjeti i u skladu sa tim prilagodite prostor njenim potrebama.

Jedna od prvih stvari na koju je potrebno da obratite pažnju je da pregledate svoj dom iz mačije perspektive i sklonite sve opasne supstance ili predmete koje mogu biti u domašaju njenih šapa i blokirate nesigurna područja ili kutke u kojima nećete moći da dođete do svog novog ljubimca.

Drugo, nabavite sve potrebne stvari sa LISTE koje će vašoj maci omogućiti normalno funkcionisanje i uživanje u vašem domu.

Treće, napravite kutak samo za nju u kojem će ona moći da uživa i osjeti da je dio vaše porodice.

Šta je vašoj maci sve potrebno:

Ishrana

Mačka je isključivi mesojed. Hranu za mačku birate u zavisnosti od njene veličine, starosti, aktivnosti kao i zdravstvenog stanja.

vodic-za-nove-vlasnike-macaka

Koliko hrane je dovoljno?

Uvijek pročitajte preporuke proizvođača. Količina hrane koju treba da obezbijedite, zavisi i od starosti, nivoa aktivnosti, fiziološkog stanja i zdravlja vaše mačke.

Broj obroka s obzirom na uzrast mačke:

  • mačićima do 6 mjeseci suvu hranu davati neograničeno, a vlažnu jednom dnevno
  • mačićima od 6–9 mjeseci davati 3 obroka dnevno
  • mačkama nakon 9 mjeseci davati 2 obroka dnevno

Savjeti za hranu

Neophodno je da hrana bude visoko kvalitetna i pravljena specijalno za mačke.
Granule treba da čine većinu obroka, a vlažnu hranu je najbolje davati jednom dnevno ili na svakih par dana.

Savjeti za vodu

Mačke pored posude za hranu treba da imaju odvojenu posudu za vodu.

Naša preporuka

Zdravlje

Kako bi vaša mačka bila srećna i imala kvalitetan život potrebno je da brinete o njenom zdravlju praktikujući sledeće preventivne mjere.

Vodic novi vlasnik macke montvet 43.jpg

Sterilizacija/Kastracija

Budući da mačke danas više ne žive prirodnim životom, da bismo im pružili miran, zdrav i dug život, dobro ih je sterilisati/kastrirati. Ovaj hiruški zahvat vrši se rutinski u veterinarskim ambulantama i životinje već nekoliko dana nakon zahvata mogu voditi normalan život. Zahvat je najbolje sprovesti u periodu između 8-12 mjeseci starosti. Nakon zahvata životinja ne mijenjaju narav, niti karakter, a od procedure imaju samo benefite.

Vodic novi vlasnik macke montvet 50.jpg

Vakcinacija

Prvu vakcinu mačka treba da dobije 8 nedelja po rođenju. To će često biti i prva posjeta veterinaru. U dogovoru sa veterinarom se određuje tip i redosled vakcina koje je potrebno da vaša mačka primi. Vakcinacija mačića je daleko najbolji način da prevenirate bolesti kod svoje mačke I obezbijedite joj dug I ugodan život.

Vodic novi vlasnik macke montvet 52.jpg

Čišćenje od buva i krpelja

Buve kod mačaka predstavljaju najčešće i najdosadnije spoljašnje parazite. Postoje različite vrste zaštite od spoljnih parazita u vidu ampula, tableta, ogrlica i sprejeva koje eliminišu buve i pružaju im zaštitu od buva i krpelja. Spot on preparati su najpopularniji i nanose se direktno na kožu mačke, tako što se razmakne dlaka mačke između lopatica. Djeluju tako što se aktivna supstanca raspoređuje u lojnim žlijezdama kože i dlačnim folikulima mačke i tokom 4 nedelje pružaju zaštitu od buva. Ukoliko se desi da se buve pojave u vašem domu potrebno je da se detaljno usisaju podovi, prostirke, jastuci, namještaj, tepisi, a zatim tretirati domaćinstvo odgovarajućim sredstvom protiv buva.

Vodic novi vlasnik macke montvet 51.jpg

Čišćenje od unutrašnjih parazita

Mačka može doći u kontakt s više desetina vrsta crijevnih parazita, pa je terapija obavezna i sprovodi se nekoliko puta u određenom vremenskom razmaku zbog razvojnih stadijuma parazita. Sredstva protiv parazita su vrlo efikasna ali moraju biti prilagođena tipu parazita i uzrastu mačke, pa je najbolje da upitate veterinara za savjet. Preporuka je da redovno tretirate odrasle mačke sa ovim sredstvom u prosjeku 2-4 puta godišnje. Pazite da je pri tome mačka zdrava. Ako je mačka bolesna, svakako prije davanja sredstva za čišćenje zatražite savjet veterinara.

Njega

Vodic novi vlasnik macke montvet 37.jpg

Četkanje krzna

Mačke su životinje koje ličnu higijenu, uglavnom, održavaju samostalno, lizanjem. Sve mačke se linjaju i potrebno je povremeno četkanje dlake kako bi se skinuo višak dlaka. Kod dugodlakih rasa mačaka, pravilno održavanje krzna zahtijeva češće četkanje odgovarajućim četkama i češljevima, kako bi se izbjeglo ućebavanje dlake.

Vodic novi vlasnik macke montvet 36.jpg

Skraćivanje kandži

Mačkama koje imaju pristup spoljnom svijetu nije preporučljivo skraćivati nokte, jer im kandže služe da se penju po drveću, love i brane od svojih prirodnih neprijatelja. Sa druge strane, kućnim mačkama koje ne troše svoje nokte u dovoljnoj mjeri povremeno je potrebno da skraćujete nokte. Najbezbjedniji način je da koristite oštre makaze baš za ovu namjenu i po uputstvu.

Vodic novi vlasnik macke montvet 42.jpg

Kupanje

Situacije u kojima se mačke moraju neizostavno kupati nisu toliko česte. Mačke se obavezno kupaju ukoliko imaju buve, dlaka im se „umrsila“ ili „ućebala“ , ukoliko neprijatno mirišu ili im se prilikom defekacije zadržao dio fecesa oko analnog otvora, kada mačke na svom krznu imaju neke toksične materije, te u slučaju eventualnih kožnih oboljenja.

Najbitije što treba da zapamtite o brizi vaše mace:

#1

Hranite svoju mačku zdravom hranom

#2

Izaberite odgovarajuće posude za hranu i činije za vodu

#3

Pripremite posip (odgovarajuću posudu za posip i lopaticu za održavanje iste).

#4

Četkajte svoju mačku redovno

#5

Kupajte svoju mačku (po potrebi)

#6

Održavajte kandže vaše mačke

#7

Uživajte u igranju sa vašim ljubimcem i redovno odvojite vrijeme za maženje i zabavne aktivnosti

#8

Investirajte u dobar stub za grebanje ili grebalicu

#9

Obezbijedite svojoj mački kutak i udoban krevetić za dobar san

#10

Imajte ukusne poslastice i nagradice pri ruci

#11

Kupite udoban transporter

#12

Perite joj zube i održavajte redovno higijenu svom ljubimcu

#13

Pronađite dobrog veterinara i vodite računa o zdravlju svoje mačke

#14

Naučite djecu i druge ljubimce kako da tretiraju mačku

#15

Učinite svoj dom bezbjednim i omogućite joj komotan prostor za boravak