Putovanje sa kućnim ljubimcima: Čipovanje, Pasoši i Pravila za Izlazak iz Crne Gore

Putovanje sa kućnim ljubimcima je nešto za šta treba da se pažljivo pripremite kako bi ovo iskustvo bilo što bezbrižnije. Evo koje korake treba preduzeti:

 Čipovanje Pasa

Prvi korak je čipovanje vašeg ljubimca. Zakoni Crne Gore zahtijevaju da svi psi budu čipovani prije nego što pređu granicu. Ovaj mali mikročip sadrži podatke o vlasniku i ljubimcu, omogućavajući lako lociranje u slučaju da se ljubimac izgubi.

Pasoš za Ljubimce: Ključni Putni Dokument

  • Mikročip i Registracija: Prije nego što dobijete pasoš, ljubimac mora biti čipovan. Nakon čipovanja, registrujte svoje podatke i informacije o ljubimcu.
  • Vakcinacija: Pasoš za ljubimce zahtijeva potvrdu o vakcinaciji protiv besnila. Uvjerite se da su sve vakcine ažurirane prije putovanja.
  • Veterinarski Pregled: Veterinar će provjeriti opšte zdravstveno stanje ljubimca i pružiti potrebne informacije u pasošu.

Na Granici: Izlazak iz Crne Gore

  1. Mikročip i Pasoš: Prilikom izlaska iz Crne Gore, provjeriće vam mikročip i pasoš ljubimca. Pobrinite se da sve bude pa pravilima.
  2. Kontrola Zdravlja: Veterinari na granici mogu provjeriti zdravstveno stanje ljubimca kako bi se osigurali da nema vidljivih znakova bolesti.

Zaključak

Putovanje sa ljubimcem zahtijeva temeljnu pripremu i pažljivo praćenje pravila i propisa. Čipovanje i posjedovanje odgovarajućeg pasoša neophodni su koraci kako biste obezbijedili siguran i bezbjedan put za vašeg prijatelja. Provjerite lokalne zakone i regulative kako biste bili spremni na sve što vas čeka na granici. Srećan put!

Za sva dodatna pitanja kao i zakazivanja pozovite našu ambulantu.