Prodavnica Korpa0 Na vrh

Povratak redovnim aktivnostima posle karantina

Posle dva puna mjeseca karantina koji je zadesio cijeli svijet usled pandemije virusom COVID-19, pridržavanjem svih mjera, obustavljanjem  aktivnosti koje smo imali prije kao redovnu dnevnu rutinu i svodjenjem socijalnog života na minimum, bili su pogodjeni i naši ljubimci koji su promijenili takodje svoje aktivnosti i slobodu koju su imali prije u svakom momentu. 

Bilo je teško uskladiti njihove rutine i fiziološke potrebe sa postojećom situacijom ali sada je sve to iza nas. U svakom slučaju kako je novonastala situacija bila šok najviše za naše pse takodje je i promjena da se sada opet naviknu na život koji su imali pre dva mjeseca.

Smanjivanjem policijskog časa na veći dio dana kada smo mogli biti na ulicama i slobodno šetati je svakako doprinijela da sve ide postepeno i da bude manje šokantno i po nas a i po ljubimce. Preporuka veterinara je svakako postepeno izvodjenje napolje u  kraće a češće šetnje da bi i oni shvatili da ce im ritam biti ubrzo ispunjen sa više aktivnosti. Svakako treba paziti da ne budu, ljubimci koji su duže bili zatvoreni u kućama i možda se ulijenili, izloženi sada odjednom velikoj fizičkoj aktivnosti i prevelikim naporima zbog rada samih mišića, kao i zbog lokomotornog aparata, povreda zglobova i slično, posebno ukoliko su dobili koji kilogram više tokom izolacije. 

Obroci takodje treba da budu manji a cešći jer će i potrošnja energije biti veća.

U danima koji su pred nama dolazi potpuno vraćanje normalnim životnim aktivnostima, tako da će taman kroz period adaptacije  kroz nekih 7 do 10 dana sa ovim blažim mjerama biti spremni za uspešan povratak.

Vlasnici moraju voditi računa, jer ide toplije vrijeme, da se životinje ne izlazu puno suncu, i da ih izvode u djelovima dana kada je najlakše za šetnju, igru i trčanje sa ostalim četvoronoznim drugarima.

Posto smo proveli dugo vremena u svojim kućama, svakako moramo podsjetiti vlasnike da obavezno stave svojim ljubimcima neku od zaštita od ektoparazita, očiste ih od crijevnih parazita, eventualno vakcinišu ukoliko su propuštili to u proteklom periodu i spreme ih za prirodu i putovanja koja predstoje u ljetnjem periodu.

U svakom slučaju doslo je vreme za predah jer će nam sada biti u svakom momentu dostupna veterinarska njega kao i sva oprema i hrana pa ćemo se u tom smislu malo i opuštiti.

Ukoliko su vlasnici radili od kuće i navikli ljubimca na svoje prisustvo, sada usled vraćanja na posao to takodje može biti stres za njih, tu se preporučuje da neko od članova porodice ako je ikako moguće ostane kući i posveti se, ali ukoliko ne postoji neko ko bi to uradio, onda je savjet ostaviti omiljene igračke i po koju poslasticu a nakon povratka kući otici u duzu setnju i pruziti dosta zabave. 

Smatramo da ce ovaj  period adaptacije  ići mnogo brže, jer se vracaju nečemu što vole i sto je smisao njihovog zivota, duge setnje i zabava u prirodi, tako da vjerujemo da neće biti puno problema kao sto je bio slučaj kod navikavanja na karantin.

Postepeno, oprezno, odgovorno i opet smo tamo gde smo stali 🙂