Sterilizacija I kastracija Vašeg ljubimca su pokazatelj odgovornog vlasništva

Populacija kućnih ljubimaca!

Svake godine bespotrebno se izvrši eutanazija ogromnog broja neželjinih pasa i mačaka, uključujući štence i mačiće. Dobra vijest je da svaki vlasnik kućnog ljubimca može učiniti nešto po tom pitanju. Hirurškom sterilizacijom Vaših pasa i mačaka, činite da se sprečava rađanje neželjenih štenaca i mačića i poboljšavate zdravlje i kvalitet života svaog ljubimca.

Šta se dešava sa ponašanjem i reprodukcijom kućnih ljubimaca?

 Nasuprot stavu nekih ljudi, graviditet, makar samo jedan, ne utiče na ponašanje ženki pasa i mačaka. U stvari, instinkt za parenje može dovesti do neželjenih oblika ponašanja, koji mogu rezultirati stresom i kod vlasnika i kod životinje. Takođe, iako neki vlasnici imaju dobre namjere, mali broj njih je spreman da se posveti praćenju graviditeta kod ljubimca, njezi štenaca i mačića, kao i nalaženju dobrih domova za njih.

Šta je hirurška sterilizacija?

Za vrijeme hirurške sterilizacije, veterinar odstranjuje određene reproduktivne organe. Ako su Vaša mačka ili pas ženskog pola, veterinar odstranjuje jajnike, jajovode i matericu. Medicinski naziv ove operacije je ovariohisterektomija, iako je uobičajeni naziv “sterilizacija”. Ako imate ljubimca muškog pola odstranjuju se testisi, a operacija se zove “kastracija”. Iako su i sterilizacija i kastracija ozbiljne hirurške operacije, takođe su one najčešće intervencije koje veterinari izvode nad mačkama i psima. Prije operacije, radi se temeljni pregled da bi se utvrdilo da je Vaš ljubimac dobrog zdravlja. Tokom operacije, pacijenti su pod dejstvom opšte anestezije, a za ublažavanje bolova daju se analgetici. Zamoliće vas da vodite računa o mirovanju Vašeg ljubimca nekoliko dana posle operacije, dok rana bude zarastala.

 Koja je društvena korist od sterilizacije i kastracije?

Obije operacije sprečavaju neželjena legla i eliminišu mnoge probleme u ponašanju, u vezi sa instinktom za parenje.

Koje su prednosti sterilizacije kućnog ljubimca ženskog pola?

 Ženke pasa doživljavaju ciklus “polnog žara” na oko šest mjeseci, zavisno od rase. Taj ciklus može kod ženki pasa trajati i do 21 dan, za to vrijeme ona može ostavljati krvave mrlje po kući, može biti razdražljiva, plahovita i aktivno će tražiti mužjaka. Ženka psa će se u tom periodu vjerovatno tući sa ostalim ženkama pasa, uključujući i druge ženke u domaćinstvu. Ženke mačaka mogu biti u fazi polnog žara svake dvije sedmice tokom sezone parenja, dok ne postanu gravidne. Za to vrijeme može se očekivati da često mjauču i uriniraju na neprihvatljivim mjestima.Sterilizacija eliminiše cikluse polnog žara, ali i generalno smanjuje neželjeno ponašanje koje može dovesti do frustracije vlasnika i konačno, do odluke da se ljubimci ostave u azilu. Najvažnije, rana sterilizacija ženki pasa i mačaka može pomoći da se zaštite od kasnijih ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su urinarne infekcije i tumori mliječne žlijezde.

Koje su prednosti kastracije kućnog ljubimca muškog pola?

 Sposobnost za parenje mužjaka pasa i mačaka javlja se prosječnom uzrastu od 6 do 9 mjeseci. Kao i mužjaci pasa, i mužjaci mačaka počinju da “oblježavaju” teritorije prskanjem urina jakog mirisa na vaš namještaj, zavjese i ostala mjesta u Vašoj kući. Takođe, ukoliko postoji i najmanja šansa, mladi mužjaci mogu pokušati da pobjegnu od kuće i lutaju, u potrazi za ženkom. Psi i mačke koji traže ženke u vrijeme polnog žara, mogu postati agresivni, mogu u borbi povrijediti sebe, druge životinje ili ljude. Takođe, veće su šanse da automobili udare životinje koje lutaju. Kastracija mužjaka pasa i mačaka umanjuje polni instinkt i ima umirujući efekat, čineći da su manje skloni lutanju, a zadovoljniji kod kuće. Kastracija vašeg kućnog ljubimca mužjaka, takođe smanjuje rizik razvoja bolesti prostate i tumora testisa.

 Postoje li rizici operacija?

 Kao i kod svake hirurške intervencije, kod sterilizacije postoje anestetički i hirurški rizici, ali je mala učestalost komplikacija. Kako promjene u koncentraciji reproduktivnih hormona mogu uticati na rizik od razvijanja određenih bolesti i stanja Vašeg ljubimca u budućnosti, Vaš veterinar će vas posavjetovati o prednostima i rizicima sterilizacije.

Koje doba je najbolje za sterilizaciju ili kastraciju mog kućnog ljubimca?

 Konsultujte svog veterinara o najprikladnijem terminu za sterilizaciju ili kastraciju Vašeg ljubimca, u odnosu na njegovu rasu, uzrast i fizičko stanje. Zapamtite, nasuprot popularnom vjerovanju, NIJE najbolje da se čeka da vaše ženke pasa ili mačaka prođu kroz prvi polni ciklus.

Da li će opearcija uticati na narav ili metabolizam mog ljubimca?

 Operacija ne utiče na inteligenciju ili sposobnost učenja, igru, rad ili lov kod Vašeg kućnog ljubimca. Mnogi ljubimci se bolje ponašaju posle operacije, postajući poželjniji prijatelji. Takođe, ova operacija neće Vašeg ljubimca učiniti gojaznim. Dajući izbalansiranu hranu i redovnu dozu vježbanja svom ljubimcu, pomoćićete mu da održi optimalnu težinu i spriječićete zdravstvene rizike gojaznosti. Zamolite svog veterinara da Vas posavjetuje o najboljoj hrani i planu vežbanja za svaku etapu života Vašeg ljubimca.