Kako petarde utiču na kućne ljubimce!

Kako petarde utiču na kućne ljubimce!

 

Stigla nam je zima, a sa njom i novogodišnji praznici . Zimsko veselje ne može da prodje bez petardi i vatrometa a to je jedan od najčešćih uzroka kada se gube kućni ljubimci . Statistika kaže da svake godine oko 5 hiljada pasa i mačaka ugine usled pirotehničkih sredstava . Kod pasa je strah od glasnih zvukova uobičajen a studije pokazuju da čak 49 % posto pasa ima neku vrtstu straha od glasnih zvukova . Sigurno znate da imaju nevjerovatan sluh , stoga glasne zvukove doživljavaju puno intezivnije od ljudi . U vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika izbjegavajte večernje šetnje,navucite zavjese i spustite roletne u prostorijama gde vas ljubimac najviše boravi.Ono šta jos možete uraditi jeste da pustite zvuk vatrometa svom ljubimcu i da od toga napravite pozitivno iskustvo.Ostavite muziku vatrometa u pozadini dok se igrate sa njim,smejte se i radite sve normalno kao i inače.Bitno je ostati pozitivan i ponašati se kao da je sve normalno i uobičajeno. Evo nekoliko smjernica kako da lakse prebrodite predstojeće dane sa vašim ljubimicima :

1 . Svog psa držite na povocu za vrijeme praznika . To je  obavezno uraditi jer pas u stanju panike nije sposoban da sluša . Time sto ga držite na povocu nećete pomoci psu da savlada strah , ali ćete ga spriječiti da pobjegne i nastrada pod točkovima automobila .

2 . Obavezno na ogrlicu staviti privezak sa brojem telefona . Ako slučajno pobjegne pod uticajem straha već je vjerovatnoća da će vas neko nazvati i da će ga što prije vratiti . Zakonski je obavezno i pozeljno da je pas čipovan iz razloga da osoba koja pronadje psa i odvede ga u najblžu veterinarsku ambulantu očitavanjem mikročipa može da se utvrdi vlasnik .

3 . Prepoznajte njegov stres , psi pod stresom su često nemiri nemaju mira hodaju tamo ovamo , dahću , sline i oblizuju se . Kao vlasnik budite smireni jer vaše ponašanje utiče i na ponašanje psa .

4. Kućica ne predstavlja dovoljno dobar zaklon za psa tako da psi koji inače žive napolju potrebno je da se uvedu u kuću za vrijeme praznika ili dok traje pucnjava . Postoji mogućnost da petarda ili raketa završi u dvorište i povrijedi psa .

5 . Psa držite pored sebe , nemojte ga tjerati ili gurati . Neka se smjesti uz vas ako ga to smiruje . Mnogi psi se smire ako im dozvolite da legnu kraj vas na kauč .

6. Ne vodite psa po mraku u šetnju , izbjegavajte šetnje u vrijeme pucnjave . Dugačku šetnju obavite rano ujutru ili popodne kako pas ne bi ostao bez dnevne doze šetnje ili igre .

7. Stres psa može da utice na pojačano mokrenje ili stolicu , kao i na apetit . Mnogi psi usred stresnih situacija odbijaju hranu  pa je potrebno hraniti psa ranije da stres ne bi uticao na njegov apetit . Kada vatrometi i pucnjava započnu u prostoriji gdje pas provodi najviše vremena potrebno je da spustite roletne , stavite deblje zavjese kako bi ste sprijecili bljesak vatrometa . Pozeljno je i pojačati televiziju radi neutralisanja zvukova .

8.Razmislite o terapiji ljekovima ali ih nikada nemojte davati prije konsultovanja sa veterinarom !

Sto se tiče mačaka držite svoju mačku u kući ili stanu i nemojte joj dozvoljavati da izlazi napolje . Dopustite da potraži zaklon ako to želi , iza ormara , iza kauča , ili ispod kreveta . Nemojte da pokušavate da je izmamite napolje i ne pomjerajte namještaj da biste došli do nje jer to izaziva jos veći  stres . Pustite mačku da se sakrije a ona ce sama izaći iz svog sklonista kada procijeni da nema opasnosti . Obavezno mačku čipujte kako bi joj osiugrali njen povratak ako pobjegne iz kuće .

 

DVM Bogović Jelena