Kako ljubimcu dati tabletu?

Kako dati tabletu ljubimcu!

 

Kod mnogobrojnih oboljenja ljubimaca  posle postavljene dijagnoze potrebno je koristiti različite ljekove ili medicinske preparate. Da bi lijek koji dajete bio efikasan mora se davati redovno i na odgovarajući način. Ukoliko se ne pridržavate ovog pravila, aktivne supstance koje deluju na bolest mogu biti oslabljene ili nedovoljno apsorbovane. Kada se radi o primjeni ovih sredstava  u kliničkim uslovima vlasnici su poštedjeni  problema koji prate ove procedure.

Zato u nastavku teksta pokušaćemo da Vam  uz nekoliko korisnih savjeta pomognemo da ovo iskustvo bude što prijatnije I za Vas I Vašeg ljubimca.

Kako dati tabletu ljubimcu!

  1. Uhvatite njušku ljubimca sa gornje strane, rukom u kojoj ne držite tabletu. Vaša šaka bi trebala da bude tako postavljena da Vam se palac i ostali prsti nalaze iza očnjaka sa suprotnih strana usta. Budite pažljivi, nemojte prste u potpunosti stavljati u usta Vašeg  ljubimca, već ih postavite tako da njegova gornja usna bude između zuba i Vaših prstiju.
  2. Sada povucite glavu Vašeg ljubimca nežno prema gore. Ako ne otvori usta, koristeći mali prst i prst do njega, ruke u kojoj držite lijek, pritisnite na dolje zube između očnjaka donje vilice.
  3. Kada su usta otvorena, brzo stavite lijek na korijen jezika.
  4. Zatvorite usta Vašem ljubimcu i malo ih držite zatvorna dok ne proguta tabletu.
  5. Ako Vaš ljubimac ne proguta tabletu odmah, nježno ga masirajte u predjelu grla, ili mu lagano pipnite nos. Ove aktivnosti će stimulisati refleks gutanja kod Vašeg ljubimca.
  6. Pratite Vašeg ljubimca nakon izvođenja ovog postupka kako bi bili sigurni da nije povratio ili ispljunuo tabletu.
  7. Ne zaboravite, da tokom cijelog ovog postupka pričate Vašem ljubimcu, da ga ohrabrite i pohvalite. A kada je progutao tabletu, uz pohvalu, trebalo bi da dobije i neku poslasticu ili hranu kao nagradu.