Prodavnica Korpa0 Na vrh

Da li kućni ljubimci mogu da se razbole I prenesu virus COVID-19 na ljude?

Ovih dana mnogo gradjana ima pitanja u vezi sa svojim kućnim ljubimcima tokom trajanja ove pandemije korona virusom.

Da li kućni ljubimci mogu da obole ili prenesu virus?

Nije prvi put da se postavlja ovo pitanje, slično je bilo i 2003.godine, kada je izbila epidemija SARS-a.

Pretpostavlja se da se ovaj virus proširio na ljude sa slijepih miševa, preko ljuskara, a i zbog toga medju stanovništvom postoji zabrinutost povodom pitanja da li i druge životinje, a naročito psi i mačke mogu da obole ili nam prenesu COVID-19.

Kako saopštava Svetska zdravstvena organizacija, do sada nema dokaza da kućni ljubimci mogu da obole ili na čovjeka prenesu ovaj virus. On se uglavnom širi kapljično, kada zaražena osoba kašlje, kija ili govori u vašoj neposrednoj blizini.

Što se tiče izvodjena vasih ljubimaca u šetnju, naučnici se slažu da psi i mačke na svojim šapama mogu iz spoljne sredine donijeti COVID-19, isto kao sto ga čovjek može donijeti u kuću na obući i ostalim predmetima kao sto su novčanik, novac, ključevi, mobilni telefoni…Zato bi trebalo posle svake šetnje sa kućnim ljubimcem pojačati higijenu.

Šetnje bi trebale da budu kratke. Šape se posle šetnje takodje mogu obrisati antiseptičkim maramicama ( sa najnižim sadržajem alkohola), ali da se naravno vodi računa da se korišćenjem previse hemije na naruši sama koža naših ljubimaca.

Jos jedna od preporuka je da izbegavamo najprisniji kontakt sa kućnim ljubimcima, da ih ne ljubimo, da im ne dozvoljavamo da ulaze u naše krevete ili da dolaze u dodir sa hranom za ljudsku upotrebu,

Nakon maženja životinja, ruke dobro oprati mlakom vodom i sapunom.

Da li psi I mačke mogu da se razbole od virusa Covid-19?

Često ljudi pitaju sta je FIP( mačiji korona virus) a šta CCV ( pseći virus korone) i kakve su im sličnosti sa aktuelnim virusom.

Nije zabilježeno da psi i mačke obolijevaju od virusa COVID-19, ali je poznato da obolijevaju od drugih tipova ovog virusa.

Kod pasa oboljelih od CCV imamo gastrointestinalne smetnje,ali virus kod starijih pasa prolazi posle 3 do 5 dana, uz terapiju probioticima i nadoknadu elektrolita i tečnosti, dok su simptomi kod mladjih i štenaca teži, mogu se javiti veća iscrpljenost, dehidratacija i kravrenje iz gastrointestinalnog trakta, te se u tom slučaju koristi specifična terapija u vidu hiperimunih seruma. Najbolja preventiva je vakcina koja se daje jednom godišnje.

Kod mačaka se virus javlja u suvoj i vlažnoj formi, a obije se forme manifestuju upalom trbušne i grudne maramice, sa simptomima kašlja i povraćanja.

S toga ne treba brinuti da naši ljubimci mogu da obole od COVID-19,  ali se isto tako pridržavajte svih mjera, higijene u cilju sprječavanja i daljeg širenja bolesti izmedju ljudske populacije.